Wilt u betrokken, bewust, warm, actief, rustig, passend, intiem en/of aandachtig afscheid nemen van uw ouder, partner, kind, familielid of vriend(in) en wilt u daarbij ondersteund worden door een onafhankelijke, betrokken uitvaartbegeleidster die ruim tijd voor u kan uittrekken en aandacht voor u heeft, dan kan ik u van dienst zijn.

Ik ben Gita Beets. Ik begeleid uitvaarten in de regio Den Haag. U kunt mij dag en nacht bellen op nummer

06 - 20 40 55 61.

Op deze blog schrijf ik artikelen over wat ik voor u kan betekenen en over wat mij bezig houdt. U kunt meer informatie vinden over betrokken uitvaarten op mijn site www.betrokkenuitvaarten.nl.

maandag 20 juni 2011

wat gebeurt er in de ovenruimte van het crematorium?

Vind je het een raar idee om je dierbare bij een crematie in de aula te laten staan en zelf bij je dierbare weg te lopen? Of voelt het vreemd om je dierbare bij de deur van het crematorium af te geven als de dienst elders heeft plaats gevonden? vind je het eigenlijk verdrietig dat vreemde handen de zorg voor je dierbare net voor het cruciale moment van je overnemen? Zou je eigenlijk wel willen weten wat er daar in die "duistere" spelonken van het crematorium gebeurt? Vraag je je wel eens af wat er gebeurt na een afscheidsdienst als je aan de koffie of de borrel zit?
Voelt het misschien beter om te bedenken dat je iemand bij een crematie helemaal begeleidt tot echt de laatste plek waar het lichaam naar toe wordt gebracht? Voelt het misschien goed om met eigen ogen te zien en te weten wat er met je dierbare gebeurt?

In crematoria in de Haagse regio is het mogelijk om je dierbare na de afscheidsdienst in het crematorium of elders helemaal te begeleiden tot aan de oven en aanwezig te zijn bij het invoeren.

Voorwaarde
Een voorwaarde is veelal wel dat je het van te voren afspreekt met het crematorium. Dan kunnen medewerkers zich voorbereiden en zorgen dat de ovenruimte gereed is om je te ontvangen. Logistiek gezien moet de oven natuurlijk leeg zijn als je bij het invoeren aanwezig wilt zijn. Ook is een ontmoeting met andere overledenen niet gepast. Wanneer het meegaan naar de oven wordt afgesproken, wordt hier bij het opstellen van de dagschema's zo veel mogelijk rekening mee gehouden.
Daarnaast is het aantal mensen dat mee mag naar de ovenruimte meestal beperkt tot maximaal 10 personen.

Andere culturen
Omdat het in sommige andere culturen heel gebruikelijk is om mee te gaan naar de oven en bij de oven nog een heel aantal rituelen uit te voeren (zoals bij de hindoe's bijvoorbeeld) hangt er in crematorium Nieuw Eykenduynen een camera in de oven ruimte. De aanwezigen die achter blijven in de aula, kunnen dan op beeldschermen volgen wat er in de ovenruimte gebeurt.

Wat gaat er gebeuren
De kist moet naar de ovenruimte worden getransporteerd. Dat gebeurt op een rijdende baar en soms met een lift als de ovens zich in de kelders bevinden, zoals in de crematoria Ockenburgh en Eikelenburg. De ovenruimte is een werkruimte. Het ziet er veelal netjes uit, maar is niet erg sfeervol. Het is vooral een functionele ruimte met één of meerdere ovens. De kist wordt op het invoermechanisme voor de oven geplaatst door de crematorium medewerkers. Er wordt een vuurvaststeentje op de kist gelegd met een registratienummer. Dit steentje blijft bij de as van de overledene en kun je later terug vinden in de asbus. De deuren van de oven zijn beveiligd. Pas als het sein veilig wordt gegeven kan de deur van de oven worden geopend. Iemand van de familie of een medewerker drukt op een knop om de deur van de oven automatisch open te schuiven. De kist wordt naar binnen geduwd met een schuif of naar binnen gebracht op een soort hefvork. In een aantal crematoria hoor je een sissend geluid. Dit is een waterscherm om het uitslaan van vlammen uit de oven te voorkomen. Zodra de kist binnen is, en dat gaat eigenlijk heel snel, gaat de schuif van de oven weer dicht.

Temperatuur
De temperatuur van een oven wordt naar mate de dag vordert steeds hoger en kan wel op lopen tot 800 of 900 graden. Sommige kisten met een licht ontvlambare buitenkant zie je al ontvlammen als ze de oven in glijden. Als je naar binnen kijkt zie je een oranje gloed.

Duur van het verbrandings proces
Het duurt ongeveer een uur en een kwartier tot anderhalf uur voordat een lichaam is verbrand en er verwerkbare resten zijn overgebleven. Alle hete as en sintels worden in een container geschoven om af te koelen. In die resten zitten metalen uit het lichaam en de kist. De metalen worden uit de as gefilterd met een grote magneet. Deze metalen worden bewaard en gesorteerd in bakken. Een aantal keren per jaar worden deze landelijk verzameld en de opbrengsten hiervan gaan naar een goed doel. De as en sintels die resteren worden vermalen tot fijne as. Deze as wordt minimaal 30 dagen bewaard in een Asbus in de opslag van het crematorium.

Kinderen en Volwassenen
Zowel volwassenen als kinderen kunnen mee naar de oven. Kinderen zijn vaak ontzettend nieuwsgierig naar wat er eigenlijk allemaal gebeurt. Ik heb kinderen dubbelgeklapt voor de oven zien staan om goed te kunnen zien wat er in de oven plaats vond, maar ik heb ze ook op het moment van invoeren zien snikken van verdriet. En zoals voor alle handelingen die bij een overlijden kunnen komen kijken geldt ook hier dat volwassenen en kinderen heel goed weten of ze bij zoiets aanwezig willen zijn of niet. Ik stel bij een crematie altijd de vraag of er iemand van de familie of vrienden mee wil naar de oven. Het is aan ieder zelf te bepalen of dit een ritueel is dat je wilt doormaken.