Wilt u betrokken, bewust, warm, actief, rustig, passend, intiem en/of aandachtig afscheid nemen van uw ouder, partner, kind, familielid of vriend(in) en wilt u daarbij ondersteund worden door een onafhankelijke, betrokken uitvaartbegeleidster die ruim tijd voor u kan uittrekken en aandacht voor u heeft, dan kan ik u van dienst zijn.

Ik ben Gita Beets. Ik begeleid uitvaarten in de regio Den Haag. U kunt mij dag en nacht bellen op nummer

06 - 20 40 55 61.

Op deze blog schrijf ik artikelen over wat ik voor u kan betekenen en over wat mij bezig houdt. U kunt meer informatie vinden over betrokken uitvaarten op mijn site www.betrokkenuitvaarten.nl.

maandag 19 september 2011

budget uitvaarten: hoe zien die er eigenlijk uit ?

Budget uitvaarten in Den Haag
Zo langzamerhand zie je steeds meer aanbieders van budget uitvaarten. Niet zo gek met al die negatieve berichten over de economie, dalende beurzen en dreigende bezuinigingen bij overheid en bedrijven. We gaan het allemaal in onze portemonnaie voelen. Het is dus wellicht verstandig om ook bij een uitvaart op de prijzen te letten en eens te kijken wat zoiets nou eigenlijk kost en waar die hoge kosten die een uitvaart toch vaak met zich meebrengt nou precies vandaan komen. Maar eerst nemen we eens een budget uitvaart onder de loep.

Hoe ziet de allergoedkoopste uitvaart eruit?
Jij en je familie maken via internet, telefoon of tijdens een bezoek op de locatie van de uitvaartonderneming afspraken over de uitvaart.
Je dierbare wordt opgehaald van huis of het ziekenhuis en naar een rouwcentrum gebracht. Daar wordt je dierbare door uitvaartverzorgers, zonder aanwezigheid van de familie, verzorgd en gekleed en in de goedkoopste kist uit het assortiment gelegd. De kist wordt gesloten en je dierbare wordt tot aan de dag van de uitvaart in een koelcel geplaatst. Er zijn geen bezoeken. Op de dag van de uitvaart wordt je dierbare zonder familie naar een crematorium of begraafplaats gebracht door de uitvaartonderneming. De uitvaartonderneming doet aangifte van overlijden en zendt je de akte van overlijden toe.
De uitvaart wordt op respectvolle wijze uitgevoerd, maar de familie is er nadat de overledene is opgehaald niet meer bij aanwezig. Ook betrokken uitvaarten kan zo’n budget-uitvaart in Den Haag realiseren vanaf € 1850,-.

Het miniemste scenario …
Is het bovenstaande het miniemste scenario? Nee niet helemaal. Het goedkoopste wordt het als je de uitvaartonderneming er tussen uit laat en de hele uitvaart in eigen hand neemt.
Je kunt zelf je dierbare wassen en aankleden. Je kunt je dierbare zelf thuis opbaren en via internet een kist aanschaffen, na enig gezoek vind je wel iemand die er één kan leveren of er zelf één bouwen. Je kunt zelf aangifte doen bij de gemeente en je kunt je dierbare in een eigen auto vervoeren naar begraafplaats of crematorium. Daar waar je bij het eerste scenario nauwelijks bij de uitvaart bent betrokken dan alleen afspraken maken over hoe, wat en wanneer, zit je bij deze optie op de eerste rang.

Maar wie voelt zich zeker genoeg om deze weg te bewandelen. Er ploppen zoveel vragen op. Aan welke eisen moet ik voldoen? Hoe hou ik het lichaam goed ? Waar haal ik dan een koeling vandaan ?  Mag ik dit wel zo doen ? En zo heb je al snel de behoefte aan iemand die je hierbij kan adviseren. Het scenario toch ietsje uitbreiden dus … Regelmatig ondersteunt betrokken uitvaarten families in zo’n soort scenario.

Wat als je het nu toch ietsje anders wilt ?
Natuurlijk kun je beide bovenstaande scenario’s aanpassen, maar …. En je raadt het al. Dat kost geld. Ieder extra bezoek moet worden betaald, ruimtes worden gebruikt en vooral personeel moet worden ingezet.
-    Een andere kist ? Geen probleem, maar die is wel duurder.
-    Een bezoekje in een rouwcentrum of een afscheidsdienst ? Ook prima, de ruimte wordt gehuurd, personeel moet ook hier worden ingezet en best veel personeel, want je dierbare wordt naar de ruimte gebracht, naar je zin neergezet en er weer opgehaald, er is iemand voor de muziek en om te zorgen dat je gasten worden ontvangen.
-    Iets te drinken ? Prima, ruimte wordt gehuurd en catering ingeschakeld. Catering is trouwens ook één van de grote kostenposten op een uitvaartnota.
-    Niet in een algemeen graf, maar in een privé graf begraven ? Prima maar houdt rekening met de kosten. Een nieuw familiegraf kost al gauw 4000 euro.
-    Dragers ? Prima. Kosten naar rato van het aantal dragers.
-    Een andere rouwauto, motor, bus of paarden of een volgauto? Of wil je rouwkaarten versturen ? Prima, maar er hangt een prijskaartje aan.
Daarnaast moet, zodra er van de budget-uitvoering wordt afgeweken, ook de uitvaartonderneming meer tijd steken in de organisatie van de uitvaart en dus worden ook die kosten doorberekend.

Vraag offertes aan …
Een exacte kostenopgaaf kan pas gegeven worden als duidelijk is hoe de situatie is en wat de wensen van de familie zijn. Wil je een uitvaartondernemer selecteren op basis van de prijs dan is het verstandig om bij verschillende uitvaartondernemers een offerte te vragen en de geoffreerde diensten te vergelijken. Wat is het verschil in prijs, welke locaties worden er aangeboden, wat is de mate van serviceverlening en hoe reageert de ondernemer. De goedkoopste pakketten zijn echt pakketten met minimale dienstverlening en mogelijkheden. Uitstekend als dat de bedoeling is, maar misschien minder geschikt als je met warmte en betrokkenheid afscheid wilt nemen. Met een paar offertes, afgestemd op de situatie, kun je nare verrassingen voorkomen.