Wilt u betrokken, bewust, warm, actief, rustig, passend, intiem en/of aandachtig afscheid nemen van uw ouder, partner, kind, familielid of vriend(in) en wilt u daarbij ondersteund worden door een onafhankelijke, betrokken uitvaartbegeleidster die ruim tijd voor u kan uittrekken en aandacht voor u heeft, dan kan ik u van dienst zijn.

Ik ben Gita Beets. Ik begeleid uitvaarten in de regio Den Haag. U kunt mij dag en nacht bellen op nummer

06 - 20 40 55 61.

Op deze blog schrijf ik artikelen over wat ik voor u kan betekenen en over wat mij bezig houdt. U kunt meer informatie vinden over betrokken uitvaarten op mijn site www.betrokkenuitvaarten.nl.

boeken voor volwassenen

Speciaal voor volwassenen heb ik een collectie boeken die u van mij tijdens de periode rondom de uitvaart kunt lenen. Regelmatig vul ik de collectie aan met nieuwe boeken. Boeken over rouw bij volwassenen en kinderen, foto´s, gedichten, de dood en sterven. U kunt sommige boeken gebruiken als troost of om te gebruiken bij een afscheidsbijeenkomst en anderen als hulpmiddel of achtergrondinformatie.

Over rouwen

Je mag mij altijd bellen: 1001 dagen van rouw: Karin Kuiper
Op 1 juli 2005 overleed schrijver Karel Glastra van Loon op 42-jarige leeftijd aan een hersentumor. Zijn vrouw Karin bleef achter met hun drie kleine kinderen. In dit boek vertelt ze over het leven na de dood van haar geliefde. Het boek bevat ook (praktische) tips voor nieuwbakken verweduwden en de mensen om hen heen.

Helpen bij verlies en verdriet: Manu Keirse
Een gids voor wie rouwende mensen en mensen met verdriet wil helpen. Het boek biedt vele bruikbare inzichten en is geïllustreerd met voorbeelden uit het dagelijks leven. Het biedt een antwoord op praktische vragen als: Wat moet u weten? Hoe kunt u helpen?

Over rouw: Elisabeth Kubler-Ross en David Kessler
De zin van de vijf stadia van rouwverwerking. Elisabeth Kubler-Ross stelt vast het rouwproces uit vijf stadia bestaat: ontkenning en isolering, woede, marchanderen, depressie en aanvaarding. In dit boek wordt hier dieper op ingegaan om mensen die rouwen, te laten zien hoe ze de moed kunnen vinden hun leven voort te zetten.

Schaduwweduwe: Carolien Harrems
Passie en pijn van een minnares. Als je je geliefde verliest aan de dood gaat voor jou het leven door. Alleen. Rouwverwerking vergt een  hoop van je. Steun van je omgeving is dan heel belangrijk. Wat nu als je de geheime minnares bent van de overledene? Jouw liefde mocht er niet zijn en j rouw dus ook niet. Je bent een schaduwweduwe. Het is een boek van troost, van erkenning, van aanmoediging om elke vorm van verdriet, serieus te nemen.

Over kinderen en rouwen

Kinderen helpen bij verlies: Manu Keirse
Een boek voor al wie van kinderen houdt. Het boek is een gids voor ouders, leerkrachten, opvoeders en familieleden die met kinderen en jongeren in contact komen. Het laat hen zien hoe ze hen kunnen begeleiden in de confrontatie met verlies, ernstige ziekte in de familie, echtscheiding, zelfdoding.

Nu jij er niet meer bent: Claire Vanden Abbeele
Rouwen met kinderen en tieners. Het boek is een leidraad voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt en worstelt met de vele vragen die dood, gemis en nabijheid bij kinderen en jonge mensen oproepen. Het werpt een licht op wat rouw met jonge mensen en met onszelf doet. Het staat vol adviezen en praktische oefeningen die inspiratie bieden.

Troostende gedichten en verhalen 

Vingerafdruk van verdriet: Manu Keirse
Woorden van bemoediging. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen. Een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf.

Rouwkost, een inspirerend rouwkadoboek: Lisette Beentjes & Josefien Niesten
In dit boek staan verhalen van mensen die verlies hebben meegemaakt, als vader, moeder, broer, zus, zoon, dochter of partner. Soms kan kracht worden geput uit ervaringen van mensen die hun leven op een andere manier weer inhoud hebben kunnen geven - ondanks de rouw of misschien dankzij de rouw. Het is een liefdevol boek met verhalen, concrete tips, gedichten, spreuken en foto's. 

In memoriam: Geert Verbeke
Haibuns, Haiku's en tanka's over de dood en het leven, die samen gaan als licht en schaduw.

Het mooiste gedicht
Een bloemlezing van de favoriete gedichten van Nederland en Vlaanderen.

Een vogel met drie vleugels: Huub Oosterhuis
Een verhalend gedicht over iemand die het onmogelijke wil, en misschien nog haalt ook. Opgeschreven in strofen van acht regels, in en poëtische stijl en verteltrant die herinnert aan de bijbelverhalen, maar ook aan een sprookje.

Maar niet uit het hart: Toon Tellegen
Dierenverhalen over afscheid.

Over zelfdoding

Waarom doet iemand dat?: Riet Fiddelaers-Jaspers, Marieke de Groot en Jos de Keijser
Kinderen en jongeren ondersteunen na zelfdoding in hun omgeving.
De waaromvraag is waarschijnlijk de meest gestelde vraag na een zelfdoding, door volwassenen maar ook door kinderen. Dit boekje biedt heel praktische handvatten aan ouders, leerkrachten en hulpverleners.

Weg was ze: Kees Santbergen
Zoektocht van een vader nadat zijn dochter geen uitweg meer zag. Kees Santbergen maakte een reconstructie van de aanloop tot de suïcide van zijn dochter. Nabestaanden van zelfdoding kunnen hierin herkenning en inspiratie vinden voor hun eigen zoektocht. 

En hoe nu verder?: Ellen van Monsjou-Krijger
Als iemand die je lief is je verlaat door zelfdoding, stormen er velerlei gevoelens op je af: ontsteltenis, medelijden, boosheid. Waarom ging hij of zij weg? Dit kan niet waar zijn! Ik voel me in de steek gelaten! Ben ik tekort geschoten? Had ik het kunnen voorkomen? Waar is hij of zij nu? Hoe kom ik dit ooit te boven?!
De stichting Dr. Elisabeth Kubler-Ross heeft twaalf nabestaanden na zelfdoding bereid gevonden iets op papier te zetten over hun verwerkingsproces, met het doel door hun ervaringen anderen te helpen. 

Zelfdoding in  het licht van de ziel: Nieuwe perspectieven: Ellen Scheffer
In veertien gesprekken komen nabestaanden aan het woord, mensen die een poging tot zelfdoding deden en therapeuten uit het alternatieve circuit. Ellen Scheffer gaat daarbij uit van de gedachte dat we een ziel hebben die na de dood voortleeft en die steeds opnieuw incarneert om op aarde ervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen. 

Zelfdoding bij jongeren: Prof. Dr. Rene F.W. Diekstra
Als jongeren de dood zoeken. Feiten, Signalen, Handelen. Een brochure gemaakt bij een serie tv programma in 1985.

Over de dood en rituelen in verschillende culturen 

Een Laatste Groet: Marrie Bot
Uitvaart- en rouwrituelen in multicultureel Nederland. Marrie Bot schetst een beeld van de wijze waarop in multicultureel Nederland met de door wordt omgegaan. Het bevat tekst en uitleg en honderden zwart-wit foto's.

Het grote afscheid: Rufus C. Camphausen
Hoe de mensheid haar doden vaarwel zegt. Een niet-sentimentele beschouwing van de vele manieren die de mensheid geschikt heeft bevonden om haar doden te begraven, te cremeren of anderszins naar het hiernamaals te geleiden.

De vele gezichten van de dood: Douwe Timersma en anderen
Voorstellingen van de dood en rituelen rond het sterven in verschillende culturen: Afrikaanse volken, hindoeïsme, boeddhisme, daoïsme en islam. En er wordt aandacht geschonken aan de ontwikkeling van het denken over de dood binnen onze eigen westerse cultuur.

Over leven en dood: Fons Elders en anderen
Doodsopvattingen in het boeddhisme, christendom, confucianisme, hindoeïsme, humanisme, islam, jodendom, shintoïsme, taoïsme Tibetaans dodenboek.

Over opbaren

Balsemen, thanatopraxie & koelen
Historie, praktische toepassingen en alternatieve methoden.

Over sterven

Keuzes voor het sterven: Monique Mortier
In dit boek vindt u uitgebreide infomatie over hoe u uzelf en uw omgeving kunt voorbereiden op uw eigen dood of die van een naaste. Monique Mortier legt uit dat het meer rust geeft om het sterven te zien als een actief proces van loslaten.

Leven met sterven: Stanley Keleman
Over de potentialiteit van het stervensproces. Dit boek gaat over sterven, niet over de dood. We zijn altijd bezig een beetje dood te gaan, altijd bezig iets op te geven, voortdurend worden er dingen van ons weggenomen. Zou er één mens zijn die niet nieuwsgierig is naar wat sterven voor hem betekent?